7. KOVITIN Pohod 2016 - nedelja 5. 6. 2016

Drage članice, člani Kovite!   

----======> PRIJAVA NA POHOD <======-----

Bliža se prva nedelja v juniju, ko organiziramo že tradicionalni pohod: gibanje za zdravje, spoznavanje lepote narave, znamenitosti , kulture, zgodovine, lepih krajev, ki nas obdajajo, a jih premalo pozna. Odgovorna za dobro organizacijo letošnjega pohoda sta Gec- Drago Krenker in Merzdovnik Milan- MIKI.

Zbirno mesto bo na parkirišču Športnega doma v Doliču v nedeljo, 5. 6. 2016, ob 9. uri zjutraj.

Pot nas bo vodila preko hriba Pečovnik- 703 nm do kmetije Ramšak. Tu bo krajši postanek in okrepčilo. Čas hoje 30 min.

Naš pohod se bo nadaljeval po enem izmed grebenov Kozjaka mimo kmetij Podlesnik, Špegel do Štefana. Tu bo drugi postanek in okrepčilo. Čas hoje 1 uro. Od Štefana do Osnovne šole na Kozjaku pa  bomo potrebovali 20 min. Tu je tudi cerkev sv. Jošta. Neto hoje bo za dve uri. Celoten potreben čas do vrha s postanki pa bo okoli 3 ure. Na vrhu bo zopet manjši postanek in nato sprehod do Špika 15 min in nazaj 15 min. Špik meri 1108 nm. Potem sledi še spust do Koče na  Paškem Kozjaku 10 min. Tu nas čaka topla malica.

Povratek v dolino okoli 15. ure z organiziranim prevozom-kombi. Možnosti so tudi drugačne, da se del poti v dolino odpravimo peš-po želji.

 

Zanimivosti:

1. Prva zgodba. Na parkirišču.

Pred odhodom na pohod na parkirišču bi lahko spregovorili o pridobivanju živega apna, ki je bilo v teh koncih zelo razvito. V ta namen je ob parkirišču tudi peč za žganje apna. Vsako leto kulturno društvo Dolič organizira žganje apnence in je to ena največjih prireditev v sklopu občinskega praznika. O žganju apna se lahko veliko pove. Naša pot nas bo vodila na hrib Pečovnik na katerem je bil kamnolom-pruh apnenega kamna-slika spodaj in tovorna žičnica v dolino do železnice. Kamnolom je obratoval vse dokler je bila v obratovanju železnica 1968 leta. V kamnolomu je tudi pohodniška vpisna knjiga. V kolikor bi rabili koga posebej, da razloži kako kuhajo apno javi in ga bomo priskrbeli.

Kaj želim povedati je to, da je lahko to ena izmed tem letošnjega pohoda ( ogledamo si lahko peč in kamnolom ) torej ves proces pridobivanja apna.

2. Druga tema. Pri Ramšaku.

Na poti na Kozjak imamo dva spomenika NOB. Prvi je pri Ramšaku in drugi pri osnovni šoli na Kozjaku. Pri šoli je namenjen XIV. diviziji, pri Ramšaku pa padlim partizanom. Preboj XIV. divizije na Graško goro je potekal preko Paškega Kozjaka  in se lahko na to temo zelo veliko pove.

3. Tretja tema. Na vrhu.

Osnovna šola na Paškem Kozjaku ima dolgo tradicijo. Obnovljena v trenutno stanje je bila nekje 1997 leta. Dokončno zaprtje pa nekje pred 10 leti. Trenutno služi namenom krajanov in nekaj tudi izvenšolskim dejavnostim. Na to šolo so hodili otroci iz 4. občin ( Vitanje, Slovenj Gradec-Mislinja, Dobrna in Velenje).

4. Četrta tema. Na vrhu.

Vse o cerkvi sv.Jošta.

Pripravil Gec)

Pridite v čim večjem številu, povabite še prijatelje. Vsi, ki imate majice, kape,  jih prosim oblecite. Za pohod se zaradi lažje organizacije ( prevoz s Kozjaka, topel obrok) prijavite na spletno stran ali pokličite.

Lepo vas pozdravljam,

predsednica KOVITE