Kovitin pohod 2023, po Bernekerjevi poti

Drage članice, člani KOVITE!


V nedeljo,  4. junuja 2023 bomo izpeljali že 14. KOVITIN POHOD. Tokrat se odpravimo, nam zelo blizu, a nekaterim malo poznano pot - POHOD PO BERNEKARJEVI poti. Zopet bomo družili zgodovino, umetnost in pohodništvo za zdravje vseh nas.

Kdo ne pozna spomenika posvečenega našemu utemeljitelju slovenskega knjižnjega jezika - Primoža Trubarja, ki je napisal prve knjige v slovenskem jeziku- Katekizem in Abecednik. Znameniti kipar je bi naš sonarodnjak Franc Berneker. Reven, nezakonski otrok, je s svojim talentom in pridnostjo uspešno končal Akademijo za upodabljajočo umetnost na Dunaju.

Da počastimo njegov spomin in spoznamo njegovo življenje, ki je zraslo pod slovenjgraškim Pohorjem, se bomo zbrali v nedeljo, 4. 6. 2023 ob 9:00 uri zjutraj pri gostišču Plesnik ( Legen 134a), kjer je iztočnica za naš izlet. Za parkiranje je dogovorjeno na zgornjem - starem dovozu k Plesniku (oznaka KOVITA P).

Bernekerjeva pot nas bo vodila po gozdu, navzgor do cervice svete Barbare (srednje zahtevna pot), a počasi se daleč pride - z malimi nožicami ali že malo načetimi sklepi. Pri Sv. Barbari bo počitek in ogled cerkvice.

Nekoliko višje so ostanki Bernekerjeve domačije, kjer se bomo seznanili z njegovo življenjsko zgodbo. Domačija bo tudi najvišja točka našega pohoda, saj se bomo po tem, po sosednjem grebenu spuščali le navzdol- krožna pot, mimo kmetije Golob in Krenker nazaj do Plesnika. Po zaključeni turi se bomo odpeljali na Hartenstein- Kozolec (Mislinjska Dobrava 107), kjer se bomo s toplim obrokom okrepčali. Pohod s počitki bo trajal 3-4 ure.

 

Vsi, ki se udeležujete naših pohodov, veste, da poskušamo za vse poskrbeti, da bo naša pot varna in zanimiva.

Pohodniki pridite v svojih Kovitinih majicah- GIBANJE ZA ZDRAVJE, primerno obuti, priporočljive sopohodne palice, zaščita proti soncu.

Prijavite se, saj lahko le tako dobro organiziramo vse kar nas čaka na poti ( Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. )

Povabite tudi vaše prijatelje

Predsednica KOVITE- Cirila